dijous, de gener 24, 2008

El medi ambient català


Punt dolent d'una societat que creixi ràpidament, on no hi ha temps per pensar aquestes coses, on l’interès comercial va més fort d’aquell ambiental, la culpa és de qui te dels interessos? culpa dels polítics? culpa vostra això és segur! No podeu diure que és sol dels! Qui els van votar? No feu com fan a l’Alguer, quan un polític dolent va al poder amb la majoria dels vots de la ciutat i, vas a preguntar qui l`ha votat, tothom diuen (jo no l’he votat!).
Quan viatge pels països de domini lingüístic català, veig vandalisme absurd no sol ambiental, també arquitectòniques! Pels ferrocarrils, per les autopistes, pels vaixells, la cosa no canvia, l’ambient és derrotat! Quan vaig amb el tren, de Girona fins a Xatixa, trobo les coses més absurdes, el tren passa a deu metres de les platges i, a sota les persones fent el bany! endemés l’autopista! Construccions de cada part! Quin menester hi havia de fer això a la vora del mar? a sota de Tarragona totes les vegades veig un ou gegant de ciment atacat al mar, no sabia que era, i vaig enformar-me “una central nuclear!” oi! Un dia en bicicleta, anant al poble d'una amiga, a Alcanar, des de Masdenverge, passant de Sant Carles de la Ràpita, la carretera em portava sempre més a dalt en un magnífic mirador, es veia tot el delta de l’Ebre, pedalant m’acostava a l’altra part del mar a prop de les cases d’Alcanar, entenia de molt lluny, un fort soroll,” que serà això?” a poc a poc veia una estructura gegant i canonades enormes i, a sota un altre ou! Ple de ciment! Eixirà un pollet una mica dur i verd! Al davant, el port industrial enmig de la platja, i, la gent fent el bany! el soroll em prenia el cervell! Com és possible això? El pregunto a vosaltres! Altres coses, a Benidorm, perquè imitar els americans? Tots aquells edificis, la ciutat és més bella?. Visitant Palma, vaig en un petit fort al davant del port, a dins hi havia un museu molt modern en ciment armat recolzat a l’estructura antiga! I això? Fora matat qui l'ha projectat i qui l’ha ordenat! que hi fa allí?. A Artà els carrers del casc antic son tots en asfalt! No hi havien altres remeis?. Navegant en vaixell des del torrent Pareis per molts quilòmetres fins en un port que no record el nom, construccions sobre els penya-segats de bellesa única, qui te les cases allí, des de la cambra de dormir poden llançar la llença i pescar, així el mateix de les parts de l’illa de Sa Dragonera! no és possible!. A Esparreguera, entre pocs anys no hi haurà més el casc antic, perquè eliminen les cases antigues per fer-les noves, desprès la historia del poble on va? Perquè eliminar el passat?. A Tortosa hi ha de l’increïble, el casc antic és una meravella única, però hi ha un problema, pareix que siguin passats els americans a bombejar! Creieva d’estar a Iraq o a l’Alguer des del 1945 quan és estada bombejada dels americans! Sempre ells! Palaus derrotats i caiguts de cada part, em van diure que l’ajuntament prefereix fer-los caure i construir-los nous!!! I aquesta teoria d'on és? No sóc un arquitecte, però els edificis es poden recuperar sense problemes! allí enmig, trobo un edifici modernissim del servei, crec que era la biblioteca! Que hi fa? Aquest contrast arquitectònic com a Palma!A Andorra, el desenvolupament urbanístic espanta, perquè el lloc es molt petit i, més ni està, més ne posi! Les parts antigues i velles, son mesclades! També si tenen regles molt dures, el dan està ja fet!
Les meves critiques son constructiues, i menester reflexionar no poc, molt! Visc en una illa que és un paredis, on encara la majoria de la costa és verge, i no és pot construir a dos quilomètrics de la costa, les lleis estan a controlar tot, els palaus que tenen ja 50 anys no es poden eliminar i ni modificar! també nosaltres tenim els nostres problemes, no absurdes com els vostres! Tenim problemes amb els sanatoris sobre les construccions abusives, punt dolent de l’ambient. Culpa de l’estat, el fa per encaixar diners de les multes!